Rør i Danmark

De fleste byer har et netværk af rør, der transporterer vand til og fra boliger og virksomheder. Dette netværk er typisk nedgravet under jorden, og det er afgørende for byens funktion. Uden et pålideligt rørsystem ville vandet ikke kunne flyde frit, og livet i byen ville gå i stå. De rør, der udgør dette netværk, er normalt lavet af metal eller beton, og de er ekstremt stærke. De er dog også modtagelige for skader fra miljømæssige faktorer som f.eks. frost, trærødder og jordbevægelser. Derfor er det vigtigt for byerne at investere i regelmæssig vedligeholdelse og reparation for at holde deres rør i orden.

Hvad bruger man rør til?

Rør anvendes til en række forskellige formål, hvoraf det mest almindelige er at transportere vand.

De kan også bruges til at transportere andre væsker og gasser, f.eks. spildevand, naturgas og olie. Desuden bruges rør ofte til at skabe strukturer, f.eks. stilladser og hegn. Man kan bruge rør til meget mere, såfremt man ved hvad man laver med dem – og det gør Pipetek. Derfor er de dem du burde kontakte for noget rør relateret.

Hvor længe har man brugt rør?

Piber har været brugt i tusindvis af år, og den første registrerede brug stammer fra omkring 4000 f.Kr. De gamle egyptere brugte rør lavet af kobber til at transportere vand til deres pyramider, og romerne brugte blyrør til at bringe vand til deres byer.

Hvad er rør lavet af?

Rør kan være fremstillet af en række forskellige materialer, herunder metal, plastik, beton og ler. Den mest almindelige type rør, der anvendes i boliger og virksomheder, er lavet af metal, især stål, kobber eller jern. Plastrør bliver også mere og mere populære på grund af deres holdbarhed og fleksibilitet.