Historien om rumfart

´Menneskeheden har altid kigget op mod stjernerne og drømt om at besøge dem. I århundreder troede vi, at de ikke var andet end fjerne lyspunkter, men efterhånden som vores teknologi udviklede sig, indså vi, at der var så meget mere i dem. I 1957 sendte Sovjetunionen den første kunstige satellit, Sputnik 1, i kredsløb. Lidt over et årti senere, den 20. juli 1969, blev de amerikanske astronauter Neil Armstrong og Edwin “Buzz” Aldrin de første mennesker til at gå på Månen. Siden da er vi fortsat med at udforske vores solsystem og videre ud i verden. Her er en kort historie om rumfart.

I april 1961 blev kosmonauten Yuri Gagarin det første menneske, der kom ud i rummet med et enkelt kredsløb om Jorden i sit rumfartøj Vostok 1. Mindre end en måned senere blev amerikaneren Alan Shepard den første amerikaner i rummet med en suborbital flyvning om bord på Freedom 7. Efter disse milepæle fortsatte begge lande med at udvikle deres rumprogrammer med henblik på at sende et menneske til Månen. Den 16. juli 1969 sendte Sovjetunionens Luna 9 beviser tilbage for, at en månelanding var mulig. Dette blev hurtigt fulgt op af opsendelsen af Apollo 11 den 16. juli 1969. Den 20. juli 1969 blev Neil Armstrong det første menneske til at gå på Månen.

Siden da er vi fortsat med at udforske vores solsystem og videre ud i verden. I 1972 rejste mennesket med Nasa’s Apollo 17-mission længere væk fra Jorden end nogensinde før, da den nåede frem til Taurus-Littrow-dalen på Månen. I 1975 sendte Nasa Voyager 1 af sted, som benyttede sig af en planetarisk tilpasning til at slynge sig ud af vores solsystem. Den befinder sig nu 11 milliarder miles fra Jorden og sender stadig oplysninger om det interstellare rum tilbage.