Solceller – Hvordan virker de?

Solceller, også kendt som solceller, er enheder, der omdanner lys til elektricitet. De er fremstillet af halvledermaterialer som f.eks. silicium, cadmiumtellurid eller kobber-indium-gallium-selenid. Når sollyset rammer en solcelle, slår fotonerne elektroner løs fra deres atomer. Disse frie elektroner strømmer gennem cellen til elektroder og producerer en elektrisk strøm. Solceller bruges til at drive alt fra små elektroniske apparater til hele bygninger.

Sådan fungerer solceller

Solceller er fremstillet af halvledermaterialer som f.eks. silicium, cadmiumtellurid eller kobber-indium-gallium-selenid. Når sollyset rammer en solcelle, slår fotonerne elektroner løs fra deres atomer. Disse frie elektroner strømmer gennem cellen til elektroder og producerer en elektrisk strøm. Strømmens styrke afhænger af sollysets intensitet og solcellens størrelse. Solceller er vigtige, og du kan finde ud af mere hos KlimaEnergi A/S

Solceller er typisk kombineret i moduler, der indeholder ca. 40 celler. Moduler kan kombineres til at danne grupper, der kan generere nok strøm til at drive kommercielle applikationer. I 2014 var den globale installerede kapacitet af solceller 177 gigawatt (GW). Det svarer til nok energi til at forsyne ca. 12 % af verdens husstande med strøm.

Fremtiden for solceller

Forskere arbejder konstant på at forbedre solcellers effektivitet og ydeevne. Det gør de bl.a. ved at udvikle nye materialer, der kan absorbere mere sollys end traditionelle siliciumbaserede solceller. En anden måde, hvorpå forskerne forbedrer solcellerne, er ved at udvikle nye måder at printe dem på fleksible plader, så de kan anbringes på buede overflader som f.eks. biltage eller facader. Nogle virksomheder arbejder endda på at udvikle solmaling, der kan bruges til at forvandle hele bygninger til gigantiske solfangere!

Solceller er en fantastisk måde at generere ren, vedvarende energi fra solen på. De er fremstillet af halvledermaterialer som f.eks. silicium, cadmiumtellurid eller kobber-indium-gallium-selenid. Når sollyset rammer en solcelle, slår fotonerne elektroner løs fra deres atomer. Disse frie elektroner strømmer gennem cellen til elektroder og producerer en elektrisk strøm. Solceller bruges til at drive alt fra små elektroniske apparater til hele bygninger. Forskere arbejder konstant på at forbedre solcellers effektivitet og ydeevne, så vi kan bruge denne rene energikilde til at forsyne flere og flere hjem og virksomheder i hele verden med strøm!